adj.
date ALIS
FEW XXIV, 332b: allisus pain alis Et lipains alisde fourment est durs et ne se cuist à le fourciele, ains i demeure moult, et fait le ventre bruire et enfler, et estoupe les voies du foie, et engenre pierres, et por ce, de tel pain se fait boin garder. Aldebrandin de Sienne, Régime du corps, 1256, p. 112. Le pain qui riens n’a de levain ne de sel, c’um apellepain alis, durement nourist et plu que nul autre pain, mais trop dur est a defire et trop tardie delivrance fait, opilations engendre et ventousitez. Et por ce a chascune complexion est descovenable, fors relement a ceus qui sunt en tres grans travauz fors – soours de blef et batours et autretez semblans en travalz. Jofroy de Waterford, Secret des Secrets, Diet., ca 1300, l. 2018. […] il doit fuyr toutpain aliset toute viande froide, pasté et crostes de pasté ou tourteaux et tartres. Anon. [Bernard de Gordon], Pratique Fleur de lys, ca 1470, VI, 9. Pain sans levain, qui ne gonfle pas, en tant qu'il est indigeste ou déconseillé dans certaines diètes*. MAIGRE Cil ki sont fort et carnu suefrent les medecines fors ; et cil ki sont maigre etalis, à chiaus couvient douner les legieres medecines […] Aldebrandin de Sienne, Régime du corps, 1256, p. 49. De corpulence insuffisante. pain alis Prenés bren de fourment que aucuns appellent terceul et mie depain aliset emplastrés sus l'enfleure avec miel ou vin blanc o la tierce partie d'iaue. Jean Pitard, Réceptaire, ca 1300, fol. 13vb. Ce pain sans levain, en tant que sa mie peut servir à confectionner des emplâtres.