adj.FEW XXIV, 332b:allisuspain alisEt lipains alisde fourment est durs et ne se cuist à le fourciele, ains i demeure moult, et fait le ventre bruire et enfler, et estoupe les voies du foie, et engenre pierres, et por ce, de tel pain se fait boin garder.Aldebrandin de Sienne, , 1256, p. 112.Le pain qui riens n’a de levain ne de sel, c’um apellepain alis, durement nourist et plu que nul autre pain, mais trop dur est a defire et trop tardie delivrance fait, opilations engendre et ventousitez. Et por ce a chascune complexion est descovenable, fors relement a ceus qui sunt en tres grans travauz fors – soours de blef et batours et autretez semblans en travalz.Jofroy de Waterford, , Diet., ca 1300, l. 2018.[…] il doit fuyr toutpain aliset toute viande froide, pasté et crostes de pasté ou tourteaux et tartres.Anon. [Bernard de Gordon], , ca 1470, VI, 9.Pain sans levain, qui ne gonfle pas, en tant qu'il est indigeste ou déconseillé dans certaines diètes*.MAIGRECil ki sont fort et carnu suefrent les medecines fors ; et cil ki sont maigre etalis, à chiaus couvient douner les legieres medecines […]Aldebrandin de Sienne, , 1256, p. 49.De corpulence insuffisante.pain alisPrenés bren de fourment que aucuns appellent terceul et mie depain aliset emplastrés sus l'enfleure avec miel ou vin blanc o la tierce partie d'iaue.Jean Pitard, , ca 1300, fol. 13vb.Ce pain sans levain, en tant que sa mie peut servir à confectionner des emplâtres.