Elle [l'ivraie] art le froment, car elle attrait a soy sa norriture, si comme le pavot fait a l’avoinne et leschoulsa la vigne, car ilz la seichent et ardent toute, si comme dit Albert.
Aucunschoulsont les fueilles plaines, larges et grosses et de ceulx usons nous communement en nos parties. Les aultreschoulsont les fueilles crespes et, combien que telzchoulssoient bons, toutesvoies ilz ne sont point netz pour les vers et chanilles qui s’i boutent.
Plante cultivée, dans ses différentes manières*, pour ses feuilles qui sont comestibles.
Choulscabus sont de la nature deschoulset ont fourme dechouls, jusques ad ce qu’ilz sont clox ; mais quant ilz sont clox, leurs fueilles sont blanches et grosses comme cottes d’oignons et sont crespes. Ilz veulent froit air, car ilz ne se clorroient point en air chault ou attempré ; ainchois demourroient ouvers comme leschouls. Ilz demandent telle terre commechouls. On en fait composte comme de navés. Et les seme l’en tout ainsi commechouls.
Aucuns aultreschoulsy a qui ont grans fueilles deliees et aucunement crespes partout, que l’en appellechoulsromains, et sont les meilleurs de tous et mieulx cuisans, se ilz sont creuz en terre tres grasse, car en maigre terre ilz ne croiscent point meilleurs que les aultres.
Item toutes choses agües nuisent a la veüe comme auz, ongnons, poriaus et semblables herbes,chousaussi, laituves et feves obscurcissent la veüe se on en use continuelement.
Item toutes choses agües nuisent a la veüe comme auz, ongnons, poriaus et semblables herbes,chousaussi, laituves et feves obscurcissent la veüe se on en use continuelement.
[...] et menjucecholzfrois, c'est a savoir froides joutes, et char d'oiseil et de chevril, et ne boive point de vin, ne menjuce nules grasses chars, et ne s'emplisse mie trop de viandes qui remplissent les voinnes de sanc, tant que tu n'aies doute d'aposteme chaut, ne d'espandemeut de matiere au membre...
La substance deschoulxengendre gros sang et restraint le ventre, maiz l’eaue le lasche et les tronx secz jetez ou feu rectifient l’air.
Choulxsont herbes moult communes, desquelles on use communelment, et est de chaulde et seche nature.
Apres le met en un pot, si le met cuire au feu, puis i met oignons touz cuiz et celoigne sauvage et fueilles decholsbien cuiz. Apres […] icés choses bien meslees ensamble metras tu sus l’apostume tant qu’ele soit meure.
C’est a savoir a curer les plaies, a traire le fier u l’os brisiet de la plaie. R. jus decausfres et les cuis .1. poi et i met cire rouge et fai emplastre ; che trait poissaument les os brisiés u le fier u l’espine de parfont.
Pur faire crestre chevelure, quisez foilles decauzod oille u od bure fresche, si oignez la u la chevelure faut, si crestra bien.
Et por la tingne dou chief : prenez la racine dourouge choulet ostez tout fors la racine et la triblez ou burre de may et o viez oint de porc masle et colez parmi un drapel si vos oigniez au feu.
se tu ne pues ataindre le parfont, done au malade une des pocions qui sanent la plaie, pren la semence de plantain ou l’erbe, semence de canvre, rubue maiour, ache etcol rougequi ne soit pas plantés en divers lius, yvelment trai le jus et melle o miel a la quantité devant dite du jus aucuns et ajouste tanatentum, consaude maiour, l’erbe Robert, tanesie, lancelee, pestris bien ces coses mellees ensamble et les destempre o vin fort et bon et done la pocion selonc la quantité de la plaie et met desus une fuelle decol rouge; aucun i metent la semence bruschi, sanemonde, langue d’oisiel, milfuel, cresson de cortil, chievrefueul ; fai boulir toutes ces choses ensamble et i met aprés la .IX. partie de miel escumé.
L’autre potions est tele qui garist plaie sans cirurgie fors k’en brisure de tès. R. de le semence du col rouge, chanvre u la semenche, rubee maiour, tanesie, trivle ces choses et les quis a .II. parties de vin et la tierce d’yaue jusques a tant que l’yaue soit degastee et en doit on boire au matin une quilleree, l’autre a miedi, l’autre au viespre et met une feulle de rougecolsus la plaie as femes etblancheas homes.
Seroit bon aussi qu'en ceste yaue l'en eut boulli un boullon ou deux du bout dechous.
Chou est un terme désignant plusieurs espèces appartenant au genre Brassica dans la taxinomie moderne (famille: Brassicaceae). [F. Vigneron]
Et ausi poet on dire des lieus ou il ha plenté de malvaises herbes, commechaulset eruques et pluseurs autres, Car tels choses corrumpent l'air Et le ramainent a malvaise disposition, pour les malvaises fumees ou vapeurs qui en poeent issir.