nom masc.
date CASTRON
FEW II 1 475a : castrare CHASTRON CHASTRI Voir aussi CHAPONER et ESPAER. Et warde se cil qui se saine est coleriques, et se li sans est trop agus et enflamez; si covient qu'il preigne choses froides, si com pomes grenates er endives et laitues a l'aisil, et semblans choses; et menjuce pucins, et char dechastron, et viandes moistes. Anon. [Albucasis], Cyrurgie, ca 1250, fol. 63va. Comment le femme se doit garder quant ele est ençainte. [...] Premierement, l’estuet garder de toutes coses trop salees, car, si com dist li philosophes, por ces coses mengier, porroit li enfes sans ongles naistre et sans caviax; [...]; et n’est pas boin qu’ele menguce trop a une fois, ne diverses viandes, mais petit et sovent, et ke ce soient boines viandes, si com gelines, petris, mauvis, chieveros,castron, et toutes viandes qui volentiers se cuisent, et boivent boin vin tempré a .i. pau d’ewe. Aldebrandin de Sienne, Régime du corps, 1256, fol. 29ra. Animal mâle qui a été castré, dont la chair est recommandée dans un régime alimentaire préservant la santé.