verbetrans.FEW XV-1 265 :*brekanBROIIERPor l’anvertin dou chief mecine. Burone o miel o aisil bevez bienbroyéa geun sovent.Anon. [Pseudo-Hippocrate], , ms. 693, 1240-1250, fol. 76v.[…] et puis faire ceste cose ki soit faite d’aloes, de poivre noir[e] et de poivre lonc, et de sel ermoniac, de cascum .I. drame, et soient deliementbroieet destempree de jus de pumes, ingaument, que dit vous avons, et les faites coler et user [por le veue espurgier].Aldebrandin de Sienne, , 1256, p. 91.[…] et hachiés les mauves a tout les keues bien menuement sus .i. ais et puis lesbroiésen .i. mortier de pierre ; […].Jean Pitard, , ca 1300, fol. 4rb.A ceste ptisane grosse non coulee resamble moult le coulis fait de orge mondé Et de lait de amandes, le quel se doit faire ainsy : […] puis le faitesbroiierbien fort en .1. mortier bien net et sans nulle estrange odeur, et destemprer de lait de amandes […]. Quant Aristotes dont demande la quele ptisane est plus legiere et meillour, […] il woelt enquerre laquele est plus legiere a digerer et ausy la plus saine et la plus loable en la cure des maladies.Evrart de Conty [Aristote], , ca 1380, I, 36, fol. 37v.Réduire un ingrédient solide en petites particules dans une préparation médicale, moudre.