Aussi vin fait de grappes rouges, quant il est encores cru a son commencement sa premiere couleur sera aussi comme blanche se il n’est cuvé. Et quant il sera d’un an, il sera de couleur rosee, car sa chaleur et sa digestion sera confortee. Et se il a passé II ans et sa chaleur et digestion soit acomplie, il aura couleur rousse.
Étapes successives de la transformation du moût en vin, en commençant par laisser fermenter le moût.
Et ne covient mie que tu perces aposteme crut sens digestion acomplie, fuers que celui qui est delez lou fondement, qu’il ne porrisse em parfont, et soit alongiez dedens, et i viegne fistule.
De eue de neif fet a garder / De beivre a ces, devez saver, / Ke les nerfs e digestiun fieble unt / E asquels l'estomac e feie freiz sunt, / E asquels sunt les esperiz / Come pres degastez trop sutiz.
Mout vaut li latuaires fais du fust de aloés, car ce fust conforte molt l’estomake et porcure digestioun et vaut contre fieblece de cuer et de la cervelle, encontre les cardiake et toutes les passions de cuer.
Qui boit eiwe al mangier ou tost après tost pora sentir mal, car chou estaint la chalor naturel, destorbe la digestion, et les viandes tourne en corruption.
Fetez le [le origanum] quire en vin a conforter la digestion e pur dolour del estomac e pur les entrailes.
[...] le lavement des mains faicte en eaue chaulde incontinent aprés mengier distraict la chaleur naturelle par dehors et la digestion demeure imparfaicte, laquelle indigestion imparfaicte est la cause principale d'engendrer vers.
Oultre, par le grant mouvement et traveil, la chaleur naturelle d'iceulx est resoluee et disparsee par le corps, laquelle de nuyt retraicte dedens le corps est cause principale de bone digestion.
Et semblablement tu luy donras diete qu'il se garde de mangé viandes contraires et aigres, ainsi comme sont grosses chers qui engendrent fumositez, et aussi des viandes qui sont de dure digescion.
La vertus attractive attrait du nourrissement commun ce qui est convenable a cascun membre, selonc le merite et la nature de sa complexion ; la retentive le retient et fait arrester u membre ; la digestive le digere et prepare tant qu'il sont convenables pour convertir en la substance du membre. Et pource ausy que en cascune digestion il est de necessité qu'il y ayt aucunes superfluités, la vertus expulsive y est qui les boute hors.
Étapes successives de la transformation de l'aliment en humeurs*.
Boen vin ne puet om trop louer, car le cors nourist, az malades rent santei, les sains garde de enfermetez. L'estomac conforte, la chalor naturel enforce et enoite, la vertu digestive aide – nient seulement en l'estomac, ou est la premiere digestion, mais ens el foie ou est la secunde digestion [...].
En cestes mesaraïques se commence la .2. digestion aussi com en la bouche se commence la .1. digestion.
Et pour choisir heure bien propre et couvenable a ceste euvre [charnele] il fault prenre l'eure que l'en a acompli la premiere et seconde digestion et que la tierce digestion est desja encommencee.
Les intestins sont boyaulx et sont vesseaulx forgés de deux tunicques, ordonnez a parfaire la premiere digestion et ramener chillum au foye moyennant les voynes miseraÿques et a bouter hors les superfluités fecales ou la merde.
L'estomac ou ventre est organne de la premiere digestion et engendre chyllum.
Élaboration du chyle* à partir des aliments consommés.
Boen vin ne puet om trop louer, car le cors nourist, az malades rent santei, les sains garde de enfermetez. L'estomac conforte, la chalor naturel enforce et enoite, la vertu digestive aide – nient seulement en l'estomac, ou est la premiere digestion, mais ens el foie ou est la secunde digestion [...].
En cestes mesaraïques se commence la .2. digestion aussi com en la bouche se commence la .1. digestion.
Le .4. bouel qui est continué o yleon est apelé sac, ou orobus, ou cil qui n'a qu'un oil, et a .1. pertuis, et est parfaite en lui la .2. digestion et est complete, et est le premier des .3. gros boiaus.
Et pour choisir heure bien propre et couvenable a ceste euvre [charnele] il fault prenre l'eure que l'en a acompli la premiere et seconde digestion et que la tierce digestion est desja encommencee.
Le foye est organne de la seconde digestion engendrant le sang, assis ou dextre costé soubz les costes faulces.
Élaboration des quatre humeurs à partir du chyle*.
Et quanqu’est bon et pur porte a toz les menbres du cors et le torne en lur nature –c’est apellee la tierce digestion.
Et pour choisir heure bien propre et couvenable a ceste euvre [charnele] il fault prenre l'eure que l'en a acompli la premiere et seconde digestion et que la tierce digestion est desja encommencee.
[...] [le corps] ou est parfaicte la tierce et la quarte digestion.
Assimilation de la masse sanguine par les parties du corps.
[...] distribue et porte tout le sang a tout le corps ou est parfaicte la tierce et la quarte digestion.
Assimilation des matières nutritives dans chacune des parties du corps.
L’emploi du terme digestion pour les plantes se fait par analogie avec le domaine médical. [F. Vigneron]
Ycelle racine traict a soy en plusieurs reposées et diverses fois grant nourriture de celle abondance de pluye abondant et en attendant l'aultre pluye advenir elle renvoye celles nourriture aux branches en hault et se parfait et acomplist la digestion.
Transformation de la nourriture que la plante absorbe par la racine.