Des queles cestes grelles devisions n'apartiennent pas a l'estrument de cyrurgie, car il n'i metent diversité ne dificulté ; mes il soufist au cyrurgien savoir les lieus des grans ners, vaines et arteres, si que il les sache escheiver, quant il fera incisions, et secourre a leur incisions, quant mestiers sera.
Éviter (d’inciser, de toucher) durant une opération, en parlant des nerfs, veines….
…, por quoi doit eschiever chaudes viandes et seches qui engendrent rouge colre...
Eschievre convient toutes viandes qui engendrent melancolie...
Por ce convient eschiewer les poisons qui ont la piel espesse et tenant et la char fort a machier et a defire, quant ceus sunt vennimous.
Por ce tel vin doivent esciever toz cil qui ont les ners fiebles et les sens tendres…
Il doit eschiver cha de chievre, de bouc, de chie. (r)f, de lievre, de buef et de oiseaus aquatiques et tous aigruns et tous leuns, fors circiculas, toute. (s) choses salees, agües, rosties, frites,. (fourmage) et chous.
La .1. est que toutes choses contraires aus choses dessus dites, doivent estre eschivees du tout en tout ; c'est a savoir grosses viandes et indigestives, si com sont : chars de buef, d'oies, d'anes, de lievre, et de leumages, et choses generatives de sanc porri, moiste, mauvès, si com sont tous poissons, tous fruis, tous chouz.
En cure de appetit nous devons eschever saffran et beurre et toutes choses unctueuses.
Éviter (de manger) un aliment jugé mauvais pour la santé.