Pain sans levain, qui ne gonfle pas, en tant qu'il est indigeste ou déconseillé dans certaines diètes*.
Citations
Et lipains alisde fourment est durs et ne se cuist à le fourciele, ains i demeure moult, et fait le ventre bruire et enfler, et estoupe les voies du foie, et engenre pierres, et por ce, de tel pain se fait boin garder.
Aldebrandin de Sienne, , 1256, p. 112.
Le pain qui riens n’a de levain ne de sel, c’um apellepain alis, durement nourist et plu que nul autre pain, mais trop dur est a defire et trop tardie delivrance fait, opilations engendre et ventousitez. Et por ce a chascune complexion est descovenable, fors relement a ceus qui sunt en tres grans travauz fors – soours de blef et batours et autretez semblans en travalz.
Jofroy de Waterford, , Diet., ca 1300, l. 2018.
[…] il doit fuyr toutpain aliset toute viande froide, pasté et crostes de pasté ou tourteaux et tartres.
Anon. [Bernard de Gordon], , ca 1470, VI, 9.
ALIS
Médecine -
Médecine
adj.
Etym FEW XXIV, 332b:
allisus
De corpulence insuffisante.
Notes
syn
MAIGRE
Citations
Cil ki sont fort et carnu suefrent les medecines fors ; et cil ki sont maigre etalis, à chiaus couvient douner les legieres medecines […]
Aldebrandin de Sienne, , 1256, p. 49.
ALIS (pain alis)
Médecine -
Pharmacopée
adj.
Etym FEW XXIV, 332b:
allisus
Ce pain sans levain, en tant que sa mie peut servir à confectionner des emplâtres.
Citations
Prenés bren de fourment que aucuns appellent terceul et mie depain aliset emplastrés sus l'enfleure avec miel ou vin blanc o la tierce partie d'iaue.
Jean Pitard, , ca 1300, fol. 13vb.